Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τα κουπέπια της Έλσης Χριστόφια, η Πραξούλλα και οι υδρογονάνθρακες


του Ευαγόρα Αχαιού.


Όση γνώση και σχέση έχω εγώ με τα υλικά και τη διαδικασία που ακολουθεί η κ. Έλση Χριστόφια για να φτιάξει τα περίφημα, κατά το σύζυγό της, κουπέπιά της, άλλη τόση γνώση και σχέση με το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες έχει η πρόεδρος των ΕΔΗ Πραξούλλα Αντωνιάδου, που αφού κατάφερε να εξαργυρώσει από τον κ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ τους λίγους ψήφους που πήρε κατά την αποτυχημένη προσπάθειά της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, υπουργοποιήθηκε και στρογγυλοκάθησε τον κώλό της στην καρέκλα του υπουργείου Εμπορίου για να διαχειριστεί μόνη της και εν λευκό το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και τα κουπέπια της κ. Έλσης Χριστόφια, (χωρίς να έχω πρόθεση να προσβάλω ούτε αυτήν ούτε τα κουπέπιά της), δεν νομίζω πως έχουν τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε στα υλικά, ούτε στη διαδικασία και στον τρόπο ετοιμασίας τους, πιστεύω πως οποιαδήποτε γυναίκα που θα πάρει στα χέριά της τη συνταγή της, δεν θα δυσκολευτεί να τα φτιάξει.

Το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες δεν είναι τόσο απλό θέμα όπως τα κουπέπια της κ. Έλσης Χριστόφια.
Χρειάζονται σπουδή του αντικειμένου και εξειδικευμένες γνώσεις που δεν μπορούν να αποκτηθούν από την κ. Πραξούλλα Αντωνιάδου στο άψε-σβύσε, όσο και αν προσπαθήσουν οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση για να την περιστοιχίζουν, που όπως ανάφερε στην ομιλία του στο νεοεκλεγέν συμβούλιο του ΕΤΕΚ το μέλος της υπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, είναι άνθρωποι επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας γύρω από τα ζητήματα της αξιοποίησης, εκμετάλευσης και υποδομής στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν θα μπορέσουν να της τις εμφυτεύσουν.

Στο άρθρό μου , “είναι πολλά τα λεφτά, Πραξούλλα…” την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2011 έγραψα πως τα ωραία και το μεγάλο φαγοπότι από τους διάφορους γνωστούς-άγνωστους μιζο-εισπράκτορες των εκατομμυρίων που θα πετούν στον αέρα οι ευνοούμενοι της ενεργειακής εκμετάλευσης θα αρχίσουν όταν ο πλήρης έλεγχος της διαχείρησης του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων θα περάσει καθαρά και αποκλειστικά στα χέρια των κομμουνιστών κυβερνώντων, χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε “ενοχλητικού” Κασίνη, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν την πρόθεσή τους για άλα-ούνα ξεπούλημα και απευθείας ανάθεση της εκμετάλευσης των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ με συνοπτικές ενέργειες, χωρίς διαγωνισμούς ή οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες, ευνοϊκά και σε εξευτελιστικές τιμές.

Η ασχετοσύνη στο αντικείμενο του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων, όσο και αν προσπαθεί η κ. Πραξούλλα Aντωνιάδου, ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης και η υπόλοιπη συναρπατζιά των ΑΚΕΛικών να μας πείσουν πως θα το χειριστούν σωστά, θα οδηγήσει σε σωρεία λαθών από μέρους τους που θα έχουν σαν συνέπεια όχι μόνο τις τεράστιες μίζες των διάφορων επιτίδιων που θα εμπλακούν στην ετοιμασία των εγγράφων και στον δεύτερο κύκλο των αδειοδοτήσεων αλλά και στη διασπάθιση τεραστίων χρηματικών ποσών του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι καλό ο κάθε ένας από μας να θυμάται και να μη ξεχνά τα τραγικά και καταστροφικά αποτελέσματα της “άνευ ευθύνης” διαχείρισης των διάφορων εθνικών, οικονομικών και άλλων θεμάτων που ανάλαβε η υπό τον κ. Χριστόφια ΑΚΕΛική κυβέρνηση του τόπου.

Είναι να απορεί κανείς πως η κ. Πραξούλλα Αντωνιάδου, άτομο εντελώς άσχετο και αχάπαρο στα ενεργειακά θέματα και ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων θα μπορέσει να εποπτεύσει και να κάνει χρηστή διαχείριση του ενεργειακού πλούτου του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων όταν η κρίση και η απόφασή της θα εξάγεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις γνωματεύσεις και τις εισηγήσεις των διάφορων ΑΚΕΛικών στελεχών που θα  την περιτριγυρίζουν και τα οποία θα υπόκεινται σε καθημερινό οικονομικό πειρασμό από συνεχή βομβαρδισμό μιζών εκατομμυρίων ευρώ που θα διακινούνται  μεταξύ των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ και του υπουργείου Εμπορίου. 

Η αξία των κουπεπιών της κ. Έλσης Χριστόφια δεν είναι μεγάλη, είναι της τάξης των μερικών ευρώ.
Αν τα κουπέπια αποτύχουν, η ευθύνη είναι μικρή.

Η αξία των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ είναι της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και η ευθύνη της αποτυχίας στη διαχείρισή τους είναι πιο μεγάλη.
Πιο μεγάλη και από την ευθύνη που ανέλαβε μετά τη συντριβή στο Γραμματικό Αττικής και το φόνο των 121 επιβαινόντων του Boeing-737 της πτήσης 522 της αεροπορικής εταιρίας ” HELIOS” τον Αύγουστο του 2005 ο τότε ΑΚΕΛικός υπουργός Συγκοινωνιών κ. Χάρης Θράσου και πολύ πιο μεγάλη από την ευθύνη που ανάλαβε ο κ. Χριστόφιας μετά την δολοφονία των 13 συμπατριωτών μας και την καταστροφή της ναυτικής βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης” και του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό από τα 98 εμπορευματοκιβώτια του Ιρανου Μahmud Ahmedinejad  και του Σύριου Bashar al-Assad τον Ιούλιο του 2011.


Λάρνακα
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011.